McDonald's Vejetaryen Restoran Açıyor

McDonald's Vejetaryen Restoran Açıyor
Dünyanın en büyük fast-food restoran zinciri McDonald's Hindistan'da vejetaryen restoran açma hazırlığında. 

       McDonald's, pek çok farklı inanç ve kültürden insanın bir arada yaşadığı Hindistan'da vejetaryen şube açmaya karar verdi. Birisi Amritsar'da diğeri Katra'da yer alacak iki restoranın önümüzdeki sene faaliyete geçmesi bekleniyor. McDonald's mevcut vejetaryen menülerin yanında yeni menüler de geliştirecek (http://www.businessinsider.com/mcdonalds-opening-first-vegetarian-only-restaurants-2012-9). Hem iş dünyasının hem de vejetaryenlerin gündemine oturan bu haberin McDonald's'la aynı pazarı paylaşan diğer fast-food zincirlerinde nasıl yankı bulacağı merak konusu.

       Diğer yandan işin etik boyutu tartışılmaya değer görülüyor. BBC'nin haberine göre McDonald's Kuzey Hindistan sözcüsü Rajesh Kumar Maini yaptığı açıklamada, Hindistan'da çok sayıda vejetaryen olduğu için vejetaryen restoran açmanın büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Maini'nin sözlerine göre, dünyada yaklaşık 33,000 şubesi bulunan McDonald's'ın Hindistan'da sadece 271 restoranı var (http://www.bbc.co.uk/news/business-19479013). 





       McDonald's'ın bu hamlesi üzerine vejetaryenler farklı yorumlar getiriyor. Bir kısmı bunun vejetaryen ve veganların küresel sermayedarlar tarafından daha çok önemsendiğini düşünüyor. Kimi vejetaryenler de McDonald's'ın vejetaryenleri umursamadıklarını ve amaçlarının sadece daha çok kazanmak olduğunu belirtiyor. Ki bu konuda haksız da sayılmazlar. 


Yerel Talepleri Karşılayarak Kazanmak

       Hindistan nüfusunun %30-35'i vejetaryen. İnekler kutsal olarak kabul ediliyor ve müslüman halk da domuz ürünleri tüketmiyor. McDonald's markasıyla bütünleşen Big Mac Hindistan'daki McDonald's'larda satılmıyor. Diğer yandan tavuklu ve balıklı menüler ağırlıkta ve McDonald's ürün yelpazesini genişletmek için bir yol arıyordu. Vejetaryen restoranlarla Hindistan'daki pazar payını genişletmeyi hedefleyen McDonald's, 2014'ün sonunda restoran sayısını bu ülkede iki katına çıkarmayı planlıyor. Yani McDonald's yerel talepleri karşılamaya yönelik bir adım atıyor.

       Annie Gasparro ve Julie Jargon'ın da belirttiği gibi Hindistan, Çin'le birlikte Amerikan restoran zincirlerine gelişme imkanı veren ülkelerden biri. Hindistan'da balık ve tavuk menüsü satan McDonald's'ın vejetaryenleri önemsediği için onlara vejetaryen restoran açtığını söylemek şu halde fazlaca iyi niyetli bir yaklaşım oluyor.

       Amerika Birleşik Devletleri’nde 1940 yılında faaliyete geçen restoran kısa sürede yeni şubeler açarak bugün dünyada 100'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren bir fast-food zinciri haline geldi. Farklı ülkelerde farklı kültürlere ve inançlara uygun menü servis edilmektedir. 

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Hindistan'da, tamamen vejetaryen olmasa dahi tüm McDonalds'larda çok katı ve dikkat edilen kurallar var. Bir ara blogumda kısa bir şeyler paylaşmıştım bu konu hakkında. İlgilenenler için: http://www.vejetaryengunce.blogspot.com/2010/12/hindistanda-vejetaryenlik.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler, Hindistan'a gidecek vejetaryenler icin de oldukca faydali.

      Sil