Hayvanları Koruma Kanunu: Meşru Katliamlar

Hayvanları Koruma Kanunu: Meşru Katliamlar

       Aylar öncesinden meclise sunulacağı belli olan Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı 11.09.2012'de ortaya çıktı. Medya ve devlet iş birliği ile kanun tasarısını herkesin "gönlünü ferah tutacağı" şekilde servis edildi. Yeryüzünü sadece insanların kontrol edebileceği bir mülk alanı olarak gören zihniyetler tasarıya destek çıktı.







       Bir hayvanın hakkının neye, ne kadar hakkının olduğunun insanlar tarafından belirlenmesi toplumlar tarafından kanıksanmıştır. Ancak mevcut yapıda hayvanların neye, ne kadar hakkının olduğunun sermaye ve sermaye aracıları doğrultusunda belirlendiğini de söyleyebiliriz. Kanun tasarısının tamamını okursanız medyada yer alan sözde iyi maddelerin de, örneğin hayvana işkence ve tecavüz suçunun kabahatler kanunu kapsamından çıkarılması, esasında işlevsiz kalacağı ortada.

Hayvan hakları için politik olmak

       Hal böyleyken bugün tüm hayvan hakları aktivistleri, hayvan hakları savunucuları, hayvanseverler, insan hakları savunucuları, ekolojistler, eğitimciler başta olmak üzere kanun tasarısından haberdar olan herkesin tepkisini sosyal medya ve sokaklarda göstermesi gerekiyor. Tüm iç hesaplaşmaların önceliğini hayvan hakları için birleşmenin alması gerekiyor. Veya vejetaryen ve veganların damak zevkine uygun yemek tariflerini ertelemeleri gerekiyor.

       Kanun tasarısının Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında hazırlandığını söylemek yanlış olmaz. Kanun tasarısını destekleyenler ise Avrupa'da sokaklarda kedi ve köpek olmadığını dile getirdikten hemen sonra "Modern ülkelerde..." diye başlayan yeni bir cümle kurarlar. Ama her nedense "modern ülkelerde" barınaklardaki hayvanların yuva bulamadığı takdirde bir hafta ile bir ayı aşkın süre içinde öldürüldüklerinden bahsetmezler. Belki de pek çoğu bilmez. Dahası bazı ülkelerin (Örneğin Almanya) bazı şehirlerinde güvercinlere yem bırakmak dahi yasaktır. Haliyle insanlar kalan yiyeceklerini gizlice onların görebileceği alanlara bırakır. 

       İşte tasarıyı destekleyenlerin modern ülkelerin hayvan politikalarından anladıkları; sokaklardan toplanan hayvanların geri sayımı tamamlanınca öldürülmesidir. Oysa her seferinde hayvanların kimlikleri olduğundan, hayvanları terk etmenin zorluğundan bahsederler. Dilendirilen, eğlence sektöründe kullanılan hayvanlardan ise hiç söz etmezler. Hayvanlar üzerinde yapılar testler ise duyarlılık alanlarına girmez.

        5199 no'lu kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Cambridge Bilinc Deklarasyonu'nun yayınlandığı yıl meclis komisyonuna sunulması Türkiye'nin hayvan hakları politikalarının bilim insanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, yaşam hakkı savunucularına, hukukçulara teslim edilmesi gerektiğini bir kez daha kanıtlar. Sokakta yaşayan hayvanlar siyasi çıkarlara alet edilemez ve hiçbir gerekçe ile işkence ve ölümle yüz yüze getirilemez.

       Kanunda sokak hayvanların sahipli veya sahipsiz tamamının toplanmasından, bazı köpek türlerinin "tehlikeli" olarak nitelendirilip köpeklerin sorumluluğunu alanların elinden alınmasına, evde bakılacak hayvan sayısındaki sınırlandırmanın muallak olmasına kadar hayvan haklarına aykırı maddeler var. Bu maddelerin uygulanması sadece hayvan haklarına aykırı değil elbette. Kolluk güçlerinin bahçenizde veya evinizde beslediğiniz hayvanları hiçbir bilimsel ve etik temelleri olmayan keyfi gerekçelerle sizden ayırmak istemesi aynı zamanda sizin sahip olduğunuz haklara da aykırıdır. Tüm bunların ötesinde - üstünde - yaşam hakkına aykırıdır.



Kanun tasarısı ve hayvan haklarına aykırı maddeler:  http://www.blognaturella.com/2012/09/iste-olum-yasas.html

Kanun tasarısına karşı yapılacaklar: 

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=%2330264051

"30 eylül pazar saat 14:00 taksim meydani(istanbul)
30 eylül pazar saat 14:00 konak ykm önü (izmir)
30 eylül pazar saat 14:00şarampol kapali yol halk bankasi önü (antalya)
30 eylül pazar saat 14:00 kent meydani(bursa)
7 ekim pazar saat 14:00 sakarya cad. meydani(ankara)
30 eylül saat 14 belediye önü bodrum
30 eylül saat 14:00 adalar migros önü(eskişehir)
30 eylül saat 14:00atapark kent meydani (giresun)
30 eylül saat 14:00 tuğlali park (tekirdağ)"
http://istanbul.indymedia.org/tr/haber/%C3%B6l%C3%BCm-yasas%C4%B1na-hay%C4%B1r-e%C5%9F-zamanl%C4%B1-eylem-30-eyl%C3%BCl-pazar-saat-1400

İlgili bağlantılar:
                        http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=sokaklardaki+t%C3%BCm+hayvanlar%C4%B1n+toplanmas%C4%B1
                        http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=5199%27da+de%C4%9Fi%C5%9Fiklik+yap%C4%B1lmas%C4%B1na+dair+kanun+tasar%C4%B1s%C4%B1&i=30256874
                        http://www.haytap.org/index.php/parlementodan/yeni-yasa-tasarisi-ile-ilgili-haytap-yonetim-kurulu-aciklamasi 


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar