Türkiye Medyasının Vejetaryenleri ve Veganları
          Vegan olmayı sadece bir beslenme diyetini uygulamakla eşdeğer görmenin mantığa uygun bir yanını görebiliyor musunuz? Sağlıklı ve kaliteli yaşam için vegan olanların sayısı azımsanamayacak kadar çok olmasına rağmen bu insanların vegan paradigmadan uzaklaştığını söylemek kötü niyetli bir yaklaşım olur. Zira bedenen sağlıklı olmak için uygulanabilecek yüzlerce beslenme biçimi dururken kimse  geleneksel tatlardan, boy boy reklamları yayımlanan ve tüketicinin belleğine işlemiş markalardan ve ürünlerden vazgeçmek istemez. Özellikle; "hayvan etinin tanrının bir lütfu" olarak görülmesi gibi kültürel değerlere sahip toplumlarda, vejetaryenlerin ve veganların çok küçük azınlık gruplar olduğunu göz önünde bulundurursak sosyal çevrede kabul görme hedefiyle vejetaryen veya vegan olunması ihtimalinin de ne kadar düşük olduğunu anlarız.

      Türkiye'nin hayvanlara, hayvan haklarına ve doğal yaşama genel yaklaşımına bakarak insanların vejetaryen/vegan olmasının, bir uyanışın sonucu ya da daimi parçası olduğu söylenebilir.  Neticede pek çoğumuz etyemez ailelere ve sosyal çevrelere sahip değiliz. Peki "gözde" ve "ünlü" hayvan hakkı savunucularının ne kadarı etyemezliği ve bitki temelli beslenmeyi destekliyor? Medyada açıklamalarına yer verilen hayvan hakkı savunucularından ne kadarı vejetaryen/vegan bir yaşam biçimini tercih ediyor? Ve en önemli soru şu ki: Hayvan hakları adına çalışmaları yürüten, destekleyen gönüllülerin etyemez olması bir çelişki mi? Bunun cevabı; bu konularda ne kadar bilgi sahibi olunduğuna, vejetaryenliğin yaşam biçimi ya da verilen mücadelenin bir parçası olarak görülüp görülmediğine vb. değişkenlere göre değişir.         
          
          Osman Evcan'ı hatırlıyorsunuzdur. Osman Evcan'a vegan yemek çıkması için verilen mücadeleyi ve bunun medyaya yansımasını da. Bugüne kadar Türkiye'de vegan kimliği ile adından söz ettiren en ünlü isim cezaevinden sesini duyurmayı başaran Osman Evcan'dır. Kendisi sayesinde birçok insan "vegan" sözcüğünün ne anlama geldiğini merak ederek bu konuda en azından bilgi sahibi oldu. Gazeteler onu yazdı, ona verilen destek sosyal medyada ve ana haber bültenlerinde konuşuldu. Ancak şu da bir gerçek ki vejetaryen yaşam biçimini destekleyecek daha nicelerine ihtiyaç duymaktayız.

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar