Bitkisel Süt ve Bilinmeyen Tarihi

Vegan Süt Yeni Değil!

Vegan süt nedir ve vegan süt nasıl yapılır sorusunu sormuyoruz. Vegan sütün hızla gündelik besinlerimizin arasına girdiğini görüyoruz. Bitkisel sütün tarihi büyük ihtimalle düşündüğünüzden çok daha eskiye dayanıyor ve bitkisel süt vegan hareketten çok önce de insanlığın bir besiniydi.

 
Bugün büyüyen vegan gıda pazarının en popüler ürünlerinden biri kuşkusuz bitkisel süt. Üstelik Türkiye coğrafyasında hiç de alışık olmadığımız bir şekilde sömürülen hayvanların sütünün ikamesi olarak kullanılıyor. Kek malzemelerinin arasında, kahvaltılarımızda, tavadaki sosun içinde. 
Bitkisel süt markaları imajlarıyla veganların sosyal medya akışlarını doldurmuş halde. Diğer yanda ise kendin yap içerikleriyle bitkisel süt yapımını anlatan içerik üreticiler var. İş öyle bir yere vardı ki bitkisel süt torbaları fahiş fiyatlarla tüketicilerle buluşuyor. Evdeki büyükleriniz tülbent kullanmanızı önerirse reddetmeyin, aynı işi görüyor!

Soya sütü 

Photo by Mae Mu on Unsplash

Bitkisel süt çeşitleri uzun ömürlü ambalajlarıyla market raflarına yerini alıyor. Peki görsel ve yazılı olarak bitkisel süt kullanımına ilk nerede rastlanıyor? Bitkisel sütler deyince akla ilk gelen soya sütü. Şanının arkasında MS 1. yüzyıla dayalı bir soya sütü ve tofu yapımına dair taş levhadan oyulmuş bir Çin duvar resmi yer alıyor. MS 1500'lerde ise "Ode to Tofu" isimli şiirde tofudan söz ediliyor. 17. ve 18. yüzyılda soya sütünden söz eden yazar ve şairlerin sayısı belirginleşitor. 19. yüzyılın sonunda ise ABD (Amerika Birleşik Devletleri) nihayet soya sütünden söz etmeye başlıyor. Zaten sonrası malumunuz... Bir ürün bir kez ABD'ye girmeye görsün! Ne var ki ilk endüstriyel hamle Paris'te yaşayan Li Yu-ying'den geliyor ve dünyanın ilk soya sütü fabrikası kuruluyor. ABD geri durmuyor ve 1931'de ilk kalsiyum takviyeli soya sütü fabrikası Madison Foods tarafından ABD'de üretilmeye başlanıyor.

Hindistan cevizi sütü

Photo by sentidos humanos on Unsplash  

Hindistan cevizi nerede yetişiyor biliyor musunuz? Tabii ki adı üzerinde Hindistan ve Güneydoğu Asya! Buradan Pasifik Okyanusu kıyılarına doğru ilerleyen yolculuğu nihayet dünyanın neredeyse tüm subtropikal kıyı bölgelerine yayılarak devam etti. Portekizli tüccarların, hindistan cevizinin Afrika ve Brezilya kıyılarında yetişmesine öncü olduğunu da belirtelim. Bugün endüstriyel aşamalardan geçip ambalajlanan hindistan cevizi sütü 2 bin yıldan uzun süredir dünya mutfağında bir yere sahip. 

Badem sütü

Photo by dhanya purohit on Unsplash  

Badem sütünün 8. yüzyıldan kalma bir İslami tıp metninde öksürük ilacı olarak yer aldığını söylesek? Badem sütünün de faydaları epey erken keşfedilmiş. Badem sütünün yemek kitaplarına girmesi için ise aradan 500 yıl daha geçmesi gerekti. Özellikle Büyük Perhiz (Lent) zamanları için Ortaçağ Avrupa'sının vazgeçilmezierinden biriydi. Ortaçağ'da yalnızca Avrupa'da değil, İran'da da insanlar badem sütünü çok sevdi! 17. yüzyılda yemek kitaplarındaki izi yok olsa da vegan hareketle beraber şimdilerde yine en çok tüketilen bitkisel sütler arasında.

Yulaf sütü

Kremamsı kıvamı ve fırınlanan malzemelerin en çok aranan bitkisel sütlerinden biri yulaf sütü oldu. Üretiminin başlaması için bu kez çok eskiye gitmiyoruz. 1990'larda İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde Öste kardeşler bitkisel içecekler üretmeye başlıyor. Dünyanın en popüler bitkisel süt çeşitlerinden %65 pazar payına sahip badem sütünü yerinden etmek için pazarlamacılar hiç durmadan çalışıyor.

Pirinç Sütü

Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Bilinen ilk pirinç sütü fabrikası 20. yüzyılın ilk çeyreğinde ABD'de kuruluyor. Evde yapımı kolay olsa ve harika yoğurdu olsa da pirinç sütü diğer bitkisel süt çeşitleri gibi yaygın kullanılmıyor. Kahvenize katmanızı gerçekten tavsiye etmiyoruz!




Kaynaklar:


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar