Elif Şafak'ın "Renkli Etobur Dünyası"na Karşı Otoburların Dünyası

Elif Şafak'ın "Renkli Etobur Dünyası"na Karşı Otoburların Dünyası


Elif Şafak, gündeme gelmenin değişik yollarından birini daha buldu. Ancak bu sefer ne kitaplarıyla ne de kitaplarındaki intihal iddialarıyla haberlere konu oldu. Dün, elinde bir beyinle çektirdiği fotoğraf ve hayvan yemeye yaptığı güzellemelerle gündeme geldi. Belli ki konuşulmak istedi.

"14 sene sonra et yemeye nasıl başladım" başlıklı yazısında önce çocuklukta hayvanlarla kurduğu ilişkiyi, ardından da 'et yemek' olarak maskelediği hayvan yemenin ekolojik zararlarını anlattı.


George Bernard Shaw'dan "Hayvanlar benim dostlarım ve ben dostlarımı yemem." alıntısını yaparken "Eski dostlarım otoburları terk ediyorum." dedi. İnsan dışındaki hayvanları dostu olarak görmediğini itiraf etti bir anlamda.

Bilinen liberal şımarıklığı ile et yemek için demir eksikliğini bahane etti. Dünya nüfusunun önemli bölümü halihazırda 'zorunlu olarak' vejetaryen beslenirken ve çok sayıda bitkisel demir kaynağına ulaşabiliyorken vejetaryen yazarlardan alıntı yapmanın ortalama konulardaki cehaleti örtmeyeceğini gösterdi. Ya da çıkarları için böyle yapmayı uygun gördü.

Tüm bunların üzerine toplumsal ağlarda, 7 Nisan 2013'te yazdığı "Etoburlar ve Otoburlar" başlıklı yazısı, hayvan yemeye daha önce başladığı paylaşıldı. Elif Şafak, hayvan bedeninin sömürüsünü, hayvanların gördüğü tüm psikolojik ve fiziksel şiddeti, etobur ve otobur karşılaştırması altında yok etmeye çalıştı. Eşinin hayvan yemesi için kendisini nasıl teşvik ettiğini süsleye püsleye yazdı. Böylece hayvanın köleleştirildiği ve metalaştırıldığı endüstriyi ve ataerkil düzeni "Etoburların renkli dünyası" olarak sunmaktan çekinmedi.

Tabağına koyulan bir keçinin adını soran çocuktan neye dönüştüğünü düşünecek mi bilemeyiz.


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.



Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. bir insan nasıl bu kadar çirkinleşebilir aklım almıyor.vicdanı buraya kadarmış demek.okuduğum kitaplarına yazıklar olsun

    YanıtlaSil