Olimpiyatın Vejetaryen Sporcusu: Lizzie Armitstead

Olimpiyatın Vejetaryen Sporcusu: Lizzie Armitstead
    Lizzie Armitstead 1988 doğumlu bisiklet yarışçısı. Onu yalnız vejetaryenlerin ve veganların değil dünyanın gündemine taşıyan ise 87 millik zorlu yolda pedal çevirerek 2012 Londra Olimpiyatları'nda gümüş madalya alan vejetaryen sporcu olması. Yani insanların et yemeden güçlü ve zinde olunamayacağına dair iddialarını bir kez daha çürüten en aktüel isim olması.





        Bugün dünyanın en çok tıklanan haber sitelerinden The Guardian ve The Telegraph farklı başlıklar altında Lizzie'nin sporcu kimliğine vejetaryen kimliği ile birlikte yer verdi. Hatta Guardian, bu vesileyle okuyucusuna olimpiyatların vejetaryen sporcularını sunmak için arşivleri karıştırdı. 1908 Londra Olimpiyatlarında altın madalya kazanan koşucu Emil Voigt,1924 ve 1928 olimpiyatlarında 9 kez altın madalya kazanan koşucu Paavo Nurmi, 1956 ve 1960 olimpiyatlarında 4 kez altın madalya kazanan Seaweed Streak lakaplı vegan yüzücü Murray Rose, 1977-1987 arası engelli koşuda 4 kez rekor kıran Edwin Moses, Alp kayakçıları arasında 5 olimpiyat madalyasına sahip Bode Miller, 37 yaşında, 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanan Christopher Campbell ve 2004 Atina Olimpiyatları'nda mücadele eden Martina Narlatilova Guardian'ın haberinde yer alan isimler oldu. (http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2012/jul/30/lizzie-armitstead-vegetarian-athletes-olympics-2012?newsfeed=true)

       Lizzie de tıpkı diğer vejetaryen sporcular gibi, yeterli enerji, protein ve vitaminleri almak için et yemenin bir "koşul" olmadığını gösteriyor. The Telgraph'ın haberine göre mücadele öncesi, protein bakımından zengin kinoa ile diyetini tamamladı. Bunların yanında demir ve amino asit ihtiyacını - belki de henüz - vegan olmadığı için omlet ve süt ürünleri ile de karşıladı.

     Bolt dahil pek çok atlet mücadele öncesi hayvansal gıda ağırlıklı ve genellikle fast-food ile besleniyor. On yaşından beri vejetaryen olan Lizzie Armitstead ise enerji kaynağı olarak ete gerek duyulmadığının en başarılı örneklerinden biri. İngiliz bisiklet takımının beslenme uzmanı Nigel Mitchell de sporcularını fast-food ile beslenmeye yönlendirmiyor ve sporcuların yüksek glutenli karbonhidrat yerine kompleks karbonhidratlar tüketmesini öneriyor. 
(http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/9438166/Can-fast-food-really-be-the-breakfast-of-Olympic-champions.html)

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. merhaba. normalde bu tarz bir yorum yazmayı sevmem. biliyorum bugüne kadar da sizin blogunuzu hep sessizce takip ettim, ancak ilginizi çekebilecek bir giveawayim var.

    http://www.missipisi.com/2012/08/giveaway-falan.html#more

    katılırsanız çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler (: Takipteyiz.

    YanıtlaSil