Peter Singer'la Tanışmış Mıydınız?
         Peter Singer 1946 doğumlu. Nazi Almanyası'nın Avusturya'yı topraklarına katmasının ardından Singer'ın ailesi 1938'de Avustralya'ya göç edince Melbourne'da dünyaya geldi. 
         Singer, üniversiteye Melbourne Üniversitesi'nde başladı ve hukuk, felsefe ve tarih çalıştı. 1969'da yayımlanan yüksek lisans teziyle ((What Should I Be Moral?) etik üzerine çalışmalarının karşılığını alarak Oxford Üniversitesi'nde burslu öğrenim hakkı kazandı. 1971'de sivil itaatsizlik üzerine çalıştığı teziyle B.PH. (Bachelor Philosophy) akademik derecesini elde etti. Tezinde birlikte çalıştığı filozof R. M. Hare ve H. D. McCloskey'i aynı zamanda hayatının iki önemli kılavuzu olarak gördüğünü belirtti. (Peter Singer, t.y.)

         Hare 1973'te Singer'ın tezini "Democracy and Disobedience" (Demokrasi ve İtaatsizlik) adıyla bir kitap olarak yayımladı. Bu kitabın ardından Singer tarafından bugün batı toplumlarında, pek çok hayvan haklarını savunucusunun başucu kitabı olarak gördüğü "Animal Liberation" 1975'te yayımlandı. (Peter Singer - Biography, t.y.)

         Türcülük karşıtı eser etik kavramını enine boyuna ele alıyor.. Hayvan hakları savunucularının kitlesel hareketlerinde büyük etkisi olan kitap ancak 2002 yılında Türkçeye "Hayvan Özgürleşmesi" adı ile kazandırıldı. 

         Singer, bugün güncelliğini koruyan bu kitaptan sonra Oxford Üniversitesi'nde, New York  Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve ardından Melbourne, Princeton ve Londra'da görevine devam etti. Dünyanın en saygın üniversitelerinde ders veren bu profesör, umarız birilerine ilham kaynağı olur.

Kaynaklar

Peter Singer. (t.y.).  http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer#Life_and_career (Erişim Tarihi: 13.04.2012).
Peter Singer - Biography. (t.y.).  http://www.egs.edu/faculty/peter-singer/biography/ (Erişim Tarihi: 13.04.2012).
Tavsiye Ediyoruz:

Kitap
Hayvan Özgürleşmesi / Peter Singer 

Film
Examined Life (2008) / Yönetmen: Astro Taylor

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.          

Yorum Gönder

0 Yorumlar