"Beni Arabada Bırakma"

"BENİ ARABADA BIRAKMA"

Sıcak yaz günlerinde, park edilen otomobillerin içinde yalnız bırakılan evcil hayvanlar ölüm tehdidiyle karşı karşıya. 

Sıcak yaz günlerinde klimalı ortamlara akın ederken insanların evcil hayvanları araçların içinde yalnız bırakması, hayvanları bir fırının içine terk etmesiyle eşdeğer. Aracın penceresini biraz açık bırakmak ise bu duruma kesinlikle bir çözüm değil.




Hava sıcaklığının 25°C olduğu bir günde gölgeye park edilen aracın için yaklaşık 35 derece, güneşe park edilen aracın içi ise 70°C'nin üzerine çıkıyor. 

Otomobil içinde yalnız bırakılan park halindeki bir hayvanı gördüğünüzde ne yapabilirsiniz?

Sorumluluğu alınan hayvanların istismar edilmesi veya işkenceye uğraması durumunda 5199 no'lu kanuna göre İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne, eldeki kanıtlar ekte sunularak dilekçe verilmelidir. Ancak böyle bir durumun bazen günler aldığı düşünülürse acilen polise haber verilmeli ve polisle birlikte hayvan kapatıldığı araçtan alınmalıdır. Bu işlem sonucunda hayvanın sorumluluğunu alan kişiye idari para cezası kesilmektedir. Bu sürecin tamamında polisle birlikte hareket edilmeli ve hayvanın sağlığından ve güvenli bir yere alındığından emin olunmalıdır.

Dünyada "Araçta Terk Edilen Hayvanlar" İçin Kanunlar Var Mı?

Dünyanın çeşitli ülkelerinde hayvanların araçlarda yalnız bırakılması kanunlarla engellenmeye çalışıyor. Bu ülkelerden biri de ABD. Ülkede yaklaşık 20 eyalette hayvanların araçlarda bırakılması yasaklanmış durumda. 

Bu yasal uygulamalar yalnızca otomobilleri değil aynı zamanda motosikletleri kapsıyor. Yani park ettiğiniz bir motosiklete tasmasından bağladığınız hayvanı açık havada da olsa yalnız bırakamıyorsunuz. Bu yasal düzenlemelerin pek çoğuna göre hayvanı araçtan kurtarmak için polis, kurtarma ekibi, hayvan hakları korumacısı, kanun uygulayıcı memur, itfaiye eri gibi farklı görevlerden profesyonellerin bir arada olması gerekiyor. Böylelikle hayvanın can güvenliği de sağlanmış oluyor. Detaylar için 2015 yılı güncellemeleriyle Table of State Laws that Protect Animals Left in Parked Vehicles inceleyebilirsiniz. 


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.








Yorum Gönder

0 Yorumlar