İTÜ Vegan&Vejetaryen Topluluğu: "Asıl mücadelemiz hayvan özgürlüğü"

İTÜ Vegan&Vejetaryen Topluluğu: "Asıl mücadelemiz hayvan özgürlüğü"

Türkiye'de görünür hale gelen vegan mücadelenin bir ayağı da üniversitelerde sürüyor. Yemekhanede vegan yemek talebini üniversite yönetimine kabul ettiren İTÜ Vegan&Vejetaryen Topluluğu ile mücadeleleri üzerine konuştuk.



(10 Ekim 2014 tarihli tanışma toplantısından)

Üniversite yemekhanelerinde vegan/vejetaryen menü talebinde bulunan üniversitelerin sayısı artıyor. Yemekhanede vegan menü talebi, kimi üniversite yönetimleri tarafından "şımarıklık" olarak karşılansa da üniversiteler vegan/vejetaryen topluluklar kurarak bu taleplerinin yerine getirilmesi için mücadele ediyor.
Üniversite yemekhanelerinde yemek, akademi ile bağı olan herkesin hakkıdır. Bu doğrultuda, vegan/vejetaryen menü talebini üniversite yönetimine kabul ettiren İTÜ Vegan&Vejetaryen Topluluğu, çalışmaları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

2014 Nisan ayındaki mücadelenin sonucunda İTÜ yemekhanelerinde  Mayıs ayından itibaren vegan menü çıkmaya başladı. Bu menüler, veganları tatmin ediyor mu?

Mayıs ayından önce yemekhanede öğrencilere sadece bir menü sunuluyordu ve bu menüde her gün etli yemek bulunuyordu. Hala bir menü bulunuyor, fakat İTÜ Rektörlüğü mücadelemiz sonucunda ilk aşama olarak vegan ana yemek çıkartarak bir başlangıç yaptı. Yani etli ana yemeğin yanında bir de vegan ana yemek çıkıyor.  
Başta sadece Ayazağa kampüsünde uygulanırken, dönemin başlangıcıyla birlikte diğer kampüslerde de başladı. Talep oldukça fazla, yemeklerin yetmediği günler bile oluyor. Yaşadığımız sorunlardan en önemlisi ana yemeğin vegan olmasının bazen yeterli olmaması ama bu bir başlangıçtı, ileride talep daha fazla olduğunda gelişmeler de artar.


Menülerin vegan olduğu konusunda herhangi bir kaygı yaşanıyor mu?


Alternatif olarak çıkan ana yemeğin vegan olduğundan şüphemiz yok. Yemekleri, ilgili siteden aylık menü şeklinde de görebiliyoruz (Ağustos ayı örneğini aşağıda görebilirsiniz). Yemekhane çalışanları o konuda şeffaflar, içeriği öğrenebiliyoruz. Bu problem alerjen olan insanlar tarafından yaşanmakta. Laktoz, gluten vb. alerjisi olan insanların da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu yüzden tüm yemeklerin içeriğinin açıkça yazılması gerektiğini düşünüyoruz.

 
(Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)

Diğer üniversitelerin öğrencileriyle bu konuda bir dayanışma içerisine giriyor musunuz? Örneğin, YTÜ öğrencileri geçtiğimiz akademik yıl boyunca taleplerini dile getirdiler. 
Henüz diğer üniversitelerle böyle bir çalışmamız olmadı fakat İtüVeg tanışma çayında diğer üniversitelerden gelen vejetaryen ve veganlarla nasıl bir yol izlediğimiz konusunda konuştuk, paylaşımlarda bulunduk. Hatta her sene üniversiteler arası en az bir toplantının yapılması kararını aldık, böylece karşılıklı paylaşımlarda bulunup birbirimize yok gösterebiliriz dedik.

İTÜ, Ufuk Gülsoy'un katliam müzesi ile birlikte anılırken üniversiteyi vegan dostu olarak nitelendirmek sizce doğru olur mu? Ya da "vegan dostu üniversite yemekhanesi" olarak değerlendirmek size göre doğru olur mu?


Üniversiteye vegan dostu diyemeyiz tabii ki. Üniversite bizim mücadelemize karşılık verdi; çünkü vermek zorunda olduğunu anladı. Sayıca artan vejetaryenler ve veganlar artık ülkenin olduğu gibi kampüslerin de dikkate değer bölümünü oluşturmaya başladı. Bir üniversite yönetiminin görevi de bu öğrencilerin isteklerini yerine getirmek; yoksa öğrencisini ve potansiyel öğrencilerini kazanamaz.
Vegan yemek çıkması için verdiğimiz mücadele sürecinde okulun öğrencilerinden bile tepki topladığımız için ne üniversite yönetiminin ne üniversite nüfusunun, hatta aynı tepkilerle tüm ülkede karşılaşıldığını düşünecek olursak ne de bu ülkenin vegan dostu olduğunu söyleyebiliriz. Genel önyargıyı kırmak için daha çok uğraşmamız gerekiyor. Bu mücadelenin üniversitelerde devam etmesi, bütün nüfusun bilinçlendirilmeye çalışılması çok önemli. Diğer üniversitelere sıçramasını biz de umuyoruz.

Bir yandan da asıl mücadelemizin hayvanların özgürlüğü olduğunu unutmayarak bahsettiğiniz katliam müzesi gibi üniversite içinde sorgulanmadan yapılan ahlaksız durumlara karşı tepkilerimizi göstermek istiyoruz. Kampüs içinde veganlarla diğer insanları eşit bir seviyeye ulaştırmak (yemek açısından) veganların görünürlüğünü kılmak açısından önemli bir adımdı. Şimdi bu görünürlüğü daha da artırıp okul içi etkinliklerle insanları hayvan özgürlüğü mücadeleleriyle, türcülük kavramıyla, vegan yaşamla tanıştırmayı düşünüyoruz.

İTÜ'nün yanı sıra yemekhanede yemek yeme hakkına sahip çıkan Marmara Üniversitesi öğrencileri de Marmara Üniversitesi Vegan Topluluğu'nu kurarak yemekhanede vegan menü talepleri için çalışmalar yapmaya başladı. Nisan ayından Galatarasay Üniversitesi benzer bir talebi üniversite yönetimine iletmişti. Ege Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi öğrencileri de yemekhanede vegan yemek hakları için talepte bulunmuştu.

İlgili haberler ve sayfalar:

İTÜVeg sayfası
Marmara Üniversitesi Vegan Topluluğu sayfası
Galatasaray Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi 
Ege Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
Vegan Türkiye: Üniversite yemekhanelerinde veganlara yer yok

Yorum Gönder

0 Yorumlar