Hayvanlı Sirkler Tarih Olsun

Hayvanlı Sirkler Tarih Olsun

(Aşağıdaki video Earthlings isimli belgeselin sirk vahşetini gizli kamera kayıtlarıyla tarihe not düştüğü bir bölümüdür. İçerikten rahatsız olabilirsiniz ancak sizin rahatsız olduğunuz içerik hayvanların yaşamaya mecbur bırakıldığı bir günüdür.)


Kimilerine göre: "Sirklerde hayvan kullanılmasının nesi yanlış olabilir ki?" Bunu söyleyen insanlara göre sirk hayvanları; ödüllendirilerek eğitiliyor, sürekli ve iyi bakım görüyor, üşümüyor, hastalanınca tedavi ediliyor, üstelik avlanmasına gerek bile kalmıyor! Oysa "Hayvanlı Sirk Gerçeği" tam da bunların arkasına gizleniyor.




Sirklerde hayvanların insan kazancı adına kullanılması - bir diğer deyişle istismar edilmesi - yeni bir durum değil elbette. Ancak hayvan hakları savunucuları özellikle hayvanların "eğitimleri" sırasında çekilen görüntülerin açığa çıkması ile birlikte buna karşı çıkmak için somut delillere sahip oldu. Bu görüntülerin yardımıyla hayvanlı sirk karşıtı kampanyalar sonucunu 2005 yılında Hırvatistan öncelikle beş şehirde (bugün ülke çapında) hayvanlı sirkleri yasaklanmasıyla göstermeye başladı. 2009 yılında ilk kez Bolivya'da ülke çapında etkisini gösterdi ve hayvanlı sirkler tamamen yasaklandı. Üstelik yasa, yalnızca yaban hayvanlarını değil evcil hayvanları da kapsıyordu (1). 2012'de ilk kez bir Avrupa ülkesi, Yunanistan, ülkede hayvanların sirklerde kullanılmasını yasakladı.


(fotoğraflar: dailymail)

Bugün; Bosna Hersek ve Kıbrıs'ta hayvanlı sirkler tamamen (2); Avusturya, Meksika (2015 yılı kararı) ve Belçika'da yaban hayvanlarının sirklerde kullanımı yasak. Çek Cumhuriyeti, İsveç, Danimarka ve Finlandiya'da belirli birkaç türün sirklerde kullanımı yasakken; Polonya ve Estonya'da yaban hayatında doğan hayvanların sirklerde kullanılması yasak. Macaristan'da ise vahşi doğada yakalanan hayvanlar ile primatların ve fillerin sirk hayatı için satın alınması ve eğitilmesi yasak. 

Bunların yanı sıra İrlanda ve İspanya'nın bazı bölgelerinde sirklerde hayvanların kullanımı yasak. Bu yasaklı şehirlerden biri ise dünyanın en bilinen şehirlerinden biri olan Barcelona (3). 

Ricky Gervais'in de 2012 yılında dahil olduğu ikna çabaları(4), İngiltere'de sonuç vererek 2015 yılına kadar hayvanlı sirklerin tamamen yasaklanmasına karar verildi. İskoçya Hükümeti ise, hayvanlı sirklerin yasaklanması konusunda Nisan 2014'e kadar devam edecek 12 haftalık bir istişare sürecine girdi (5).

Türkiye'de ise bu konuda herhangi bir yasal düzenleme söz konusu değil. Hatta bırakın düzenlemeyi, büyükşehir belediyeleri hayvanlı sirkleri şehirlerinde ağırlamaktan neredeyse gurur duyuyor.


Sirk Hayvanları Sizin Gibi Eğlenmiyor

Peki sirklerde hayvanların kullanılmasına neden karşı çıkılıyor?


  • Bunun en temel sebeplerinden biri insanların kendi çıkarları için hayvanlar üzerinde egemenliğe sahip olduğunu düşünmeleri. 
  • Vahşi hayvanlar, doğasından koparılarak esaret altına alınır. Esaret altında doğmuş olsa bile bu türler doğal yaşam alanlarına dair içgüdülerini kaybetmezler. Ancak sirklerde sosyalleşmek ve özgürce dolaşmak için doğal davranışlarını sergileyemezler.
  • Doğada filler, çamur banyosu yaparken ve günde 40 km yürürken sirklerde filler, sadece birkaç adım atabileceği alanlarda tutulur. 
  • Aslanlar ve diğer yırtıcı kediler zamanlarının %90'ını kapalı hayvan hücrelerinde geçirir.




  • Sürekli seyahat halinde olan hayvanlar kendi doğalarına uygun olmayan ortamlardan, iklimlerden bir diğerine sürüklenir. Sirk hayvanları nakil sırasında ortalama 26 saat kafeste tutulurlar. 
  • Aşırı stres ve sıkıntıdan sirk hayvanlarında sallanma, emme, yalama gibi davranışlar sıkça görülür.
  • Eğitmenler; kamçı, ağızlık, elektrikli sopa ve daha pek çok acı veren araçla hayvanları eğitime zorlar.
  • Kaplanlar doğal olarak ateşten korkmasına rağmen ateş çemberlerinden geçmeye zorlanır.
  • Fiziksel şiddete davranışlarla sürekli aşağılama ve bağırma ile psikolojik şiddet de eklenir.


Sirk İşkencesine Karşı Yapılması Gerekenler Nelerdir?
  • Hayvanlı sirkleri ziyaret etmemek.
  • Çevrenizdekileri sirklerdeki hayvan istismarı konusunda bilgilendirmek.
  • Yerel yönetim başta olmak üzere idarecileri ve karar alıcıları hayvanlı sirk vahşetine karşı çıkmaya çağırmak.
  • Sirk karşıtı protestolara katılmak ve imza kampanyalarını yaymak.


Kaynaklar:

1. http://www.theguardian.com/world/2009/jul/31/bolivia-bans-circus-animals
2. http://www.bornfree.org.uk/news/news-article/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1362
3. http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?id=281
4. http://www.ecorazzi.com/2012/03/04/ricky-gervais-celebrates-uk-ban-of-wild-animals-in-circuses
5. http://www.scotland.gov.uk/Topics/farmingrural/Agriculture/animal-welfare/AnimalWelfare/Circuses
http://www.animalcircuses.com/ourreasons.aspx
http://www.dosomething.org/tipsandtools/11-facts-about-circus-animal-abuse


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar