Pediniz Hayvanlara Zarar Veriyor Mu?

Pediniz Hayvanlara Zarar Veriyor Mu?

Kişisel bakım ve temizlik, ev temizliği ürünlerinde; ilaçlarda hayvanlar üzerinde deney yapılmasına karşıyız. Peki ya menstrual dönemlerde şehir kadınlarının vazgeçilmezi olan tek kullanımlık pedlerin de hayvanlar üzerinde test edildiğinin farkında mıyız?

Piyasanın sunduğu kısıtlı ürün yelpazesi nedense söz konusu hijyenik pedler olunca tüketim toplumunu dahi çıkmaza sürüklüyor. Uluslararası kozmetik ve bakım mağazaları hayvan ve çevre dostu markaları raflarına taşırken neredeyse bütün mağazalarda, hijyenik pedler açısından aynı markalar göze çarpıyor.

Hijyenik pedlerin veya menstrual dönemde kullanılan pedlerin kadınlar için tek kullanımlık olarak piyasaya sürülmesi - tahmin edersiniz ki - Endüstri Devrimi'ne "denk" gelmiştir. Küresel ekonomiye ve kapitalist sisteme entegre edilecek "kadın modeli" regl dönemlerinde çok daha pratik pedlere ihtiyaç duymalıydı. Dolayısıyla Sanayi Devrimi'nde bu yönde bir yenilik geldi ve 1888'de bilinen ilk tek kullanımlık ped Southall tarafından sunuldu(1). 1896'da Johnson&Johnson tarafından piyasaya sunulan tek kullanımlık ped, Lister's Towel, pamuktan yapılmıştı(2).

Hemen hemen her markette karşınıza çıkan Kotex, 20. yüzyılın başında hijyenik ped pazarına girmekle yetinmemişti. Kotex kadınların bu pratik ve tüket-at ürünü çabuk benimsemesi için ilk kadın bağı reklamını veren markalardan biri olmuştu. Ancak bu tek kullanıma davet eden dev sanayi; reklamlar, yeni markalar ve ürünlerle bambaşka sorunlar da doğuracaktı. Tabi bu sorunlar kullanıcılar için değil endüstrinin elini attığı her alanda zarar verdiği çevre ve hayvanlar adına 90'lardan sonra gündeme gelecekti.

Menapoz dönemine kadar her bir kadının tükettiği ped miktarı düşünsenize! Esasında hijyenik pedler, çevre için çok ciddi tehdit oluşturmaktadır.  Çünkü pek çok marka, ürünlerinde geridönüşümü 100 yıldan fazla zaman alan sentetik maddeler kullanmaktadır. Dünyanın yüzünü dönmek zorunda olduğu ancak kimi zaman pazarlama ve imaj malzemesi olmaktan ileri gitmeyen ekolojik yaklaşım sebebiyle bu durum yeni bir ürün kolunu doğurmuştur: Hijyenik ped atık üniteleri. Çevre kirliliğine karşı ve sterilizasyon için kullanılan bu üniteler, ülkemizde halen yaygın kullanıma sahip değildir. Genel tabloya bakıldığınsa ise bu ünitelerin zaten insanlar ve kurumlarca yeterince önemsenmediği görülmektedir.
(Çevre dostu ve sıradan ped karşılaştırması)

Pedlerde kullanılan maddeler, insan sağlığına da dost değildir. Örneğin; BPA ve BPS gibi kimyasallar embriyo gelişimini bozabildiği gibi kalp hastalığı ve kanser ile de bağlantılıdır. Sentetik ve plastik içerikler vajina için aynı zamanda bakteri artışını tetiklemekte; ısı ve nem akışını kısıtlamaktadır(4). 

Hijyenik pedlerin zararları insan sağlığı ve yaşam koşulları ile sınırlı değildir elbet. Pek çok hijyenik ped üreten şirket, pedlerin insan sağlığı üzerindeki etkisini ölçmek için hayvanları denek olarak kullanmaktadır. Hayvanlar üzerinde test edilen bu ürünlerin alternatif test yöntemleri mevcuttur oysa ki.

Sizin Pediniz Dünyayla Ne Kadar Barışık?

Aşağıdaki tabloda dünyaca ünlü hijyenik pedlerinin çevre, hayvanlar, insanlara zararlı etkileri belirli renklerle kodlanarak derecelendirilmiştir:


Hayvan Dostu Hijyenik Pedler

Bu kadar marka içinde kendinize hayvan ve doğa dostu bir ped bulamayacağınızı düşünmüş olabilirsiniz. Ancak Türkiye piyasasına giren birkaç marka size bu konuda yardımcı olacaktır. Eczaneler ve bazı market zincirlerinde bulunabilen markalar şöyle listelenebilir:

Natracare - Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir. Çocuk bezi de vardır. (http://www.organikturk.com/markalar/natracare.aspx)
Seventh Generation - Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir. Çocuk bezi ve çeşitli sıvı temizleyicileri de vardır. (http://www.goodguide.com/products?category_id=361397)
Organyc - Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir. (http://www.naturey.com/organyc-hijyenik-gece-pedi/ntryurun/8659)
(?) Neo comfort - Hayvanlar üzerinde test edilmediğine dair resmi bir açıklaması yok. Yıkanabilir %100 organik pamuktan pedleri mevcut. (http://www.neo-comfort.com/index.html)

Hijyenik Ped Tarihine Kısa Bir Bakış

Pedlerin tarihine bakıldığında ise kadınlar için her dönemde mutlak bir ihtiyaç olarak görüldüğü ortaya çıkıyor. Eski Mısır kadınlarının papirüsü ped olarak kullandığı, Romalı kadınların ise keten tiftiğine sarılı tahta çubukları kullandığı belirtilmektedir. Kadınlar; doğum, düşük, hastalık, regl vb. durumlarda gelen kanı emmesi için yaprak, yün, kumaş parçaları, deniz süngeri gibi nesnelerden faydalanmıştır.

Avrupa ve Amerika toplumlarında ise kadınlar, uzun süre, tekrar kullanılabilir kumaş ve içine sıvı emici pamuk benzeri nesnelerin yerleştirilebileceği el yapımı pedleri tercih etmiştir. Bunlardan birkaçı bugün Norveç'te sergilenmektedir(3).

Norveç'te sergilenen el yapımı pedler

Kumaş pedler uzun süre yıkanabilir olması, plastik ambalajlama ve atık gömme sorunu olmaması ile çevre dostu olarak görüldü. Ancak yıkamak için harcanan elektrik, su, deterjan ile bu algı da değişti. Tüm bunların yanında iyi temizlenememiş pedler büyük hastalık riskleri de taşıyordu. Bugün hala dünyanın çeşitli bölgelerinde (özellikle kırsalda) kumaş pedlerin kullanımına rastlanmaktadır. Ancak modern kadın için tek kullanımlık hijyenik pedler çoktan vazgeçilmez olmuştur.

İlgili yazılar:

Vegan ve vejetaryen ürünler: http://veganturkiye.blogspot.com/2014/01/pediniz-hayvanlara-zarar-veriyor-mu.html

Kaynaklar
1. http://www.mum.org/listers.htm
2. http://www.labyrinth.net.au/~obsidian/clothpads/padhistory.html
3. http://www.mum.org/NorwPads.htm
4. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/22/feminine-hygiene-products.aspx

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. hiç deneyemedim ancak internette tekrar kullanılabilir-yıkanabilir pedler yapan, kullanan ve çok memnun olan kadınların yorumlarına rastladım. belki denemek isteyenler olabilir...
    http://www.wikihow.com/Make-Your-Own-Reusable-Menstrual-Pads
    http://www.wikihow.com/Use-a-Menstrual-Cup

    YanıtlaSil
  3. Menstrüasyon kabı en sürdürülebilir çözüm gibi görünüyor. "O da ne?" diyenler için: http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com.tr/p/menstruasyon-kab-da-neyin-nesi.html

    YanıtlaSil
  4. organcy marka pedler online satış dışında hangi marketlerde satılıyor,,,bilen varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Organik perdeleri kendiniz ürün almak şartıyla bayi olarak ömür boyu kullanabilirsiniz. Hemde ürün aldıkca yüzde 50 ye varan indirim fırsatları ile. Ben 4 yıldır kullanıyorum. Doğada 6 ayda çözünüyor. Ve bir çok kadın hastalıklarına çok iyi geliyor.

      Sil
    2. Ped. Perde diye gelmiş mesaj

      Sil
  5. Organcy ile ilgili şimdiye kadar kimseden dükkan satışıyla ilgili bir bilgi gelmedi maalesef.

    YanıtlaSil
  6. teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Rossmann hayvan testi yapmıyor. Facelle isimli Rossmann markalı pedler de kullanılabilir. Ben kullanıyorum ve memnunum. :)

    YanıtlaSil
  8. Tiens Airiz organik ped kullanıyor ve satıyorum herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. Sleepy nin pedleri hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu?

    YanıtlaSil
  10. kotex in pedleri hayvanlar uzerinde deney yapiyor mu?

    YanıtlaSil
  11. tiens ürünleri vegan mı?

    YanıtlaSil