Hürriyet

31 Temmuz 2013 Çarşamba

Yapay Et Servise Hazır

Yapay Et Servise Hazır

Bilim dünyasının üzerinde çalıştığı yapay etten 140 gramlık hamburger köftesi yapıldı. Bilim insanlarının denemesi için hazırlanan yapay et yaklaşık 240 bin sterline mal oldu.


(görsel: http://thedailyomnivore.net/2011/02/01/in-vitro-meat/)



Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının laboratuvarda ürettiği yapay etten 240 bin sterline 140 gramlık hamburger köftesi hazırlandı. Yapay etin maliyetinin çok yüksek olması sebebiyle ancak önümüzdeki 10 sene içinde pazara girebileceği öngörülüyor.


Maastricht Üniversitesi'nde projeyi yürüten bilim insanlarından Mark Post, her bir köfte için 20.000 kültürlü kas dokusunu ince şeritler halinde kullandı. Bu kas dokusu, kök hücrenin bölünmesiyle oluşturuldu. Mark Post'un domuz kök hücrelerinde başlayan çalışması bugün bir yapay et menüsüne dönüşmek üzere. 

Yapay et, dünyanın açlığa karşı bir zafer habercisi olarak görülmemekle birlikte çevreciler tarafından ilgiyle takip edilmekte. Bu konuda Özlem Kılıç Ekici'den alıntılanan metinde şunlar belirtiliyor:


"Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada 1000 kilogram yapay et üretmek için gereken enerji, su ve arazi gibi kaynaklar tahmini değerler kullanılarak hesaplandı. Sonuçlar, 1000 kg dana, koyun, domuz ve kümes eti hayvanı üretmek için harcanan çevresel kaynaklar ile karşılaştırıldığında örneğin, yapay et üretmek için, sığır eti işletmeciliğine göre yüzde 99 daha az araziye ihtiyaç duyuluyor. Benzer şekilde, yapay et üretiminde sığır eti üretimine göre yüzde 95 daha az su ve yüzde 50 daha az enerji kullanılıyor. Sera gazı salımı ise yüzde 90 daha az." (http://www.tarimdunyasi.net/?p=2478)

Akıllara gelen sorular ise tüketicinin yapay et konusundaki tereddütünü daha net açıklar nitelikte. Bunlardan biri "Dünyadaki et talebini karşılamak için yine hormonlar devreye girecek mi?" Bir diğer soru ise yapay etin vejetaryen/vegan yaşam biçimine uygun olup olmadığı ile ilgili. 

Ekolojistlerin tutarlı olduğunun göstergelerinden biri de et yememeleridir elbet. Ancak tümünün etyemez olmadığı aşikar. Diğer yandan ekolojistlerin merakla takip ettiği laboratuvar eti (in vitro meat / in vitro et) konusu vejetaryen/veganların gündemine de girmiş durumda. Yapay et için gereken kök hücreleri elde etmek için yine hayvanlara ihtiyaç duyulacak. Teknik olarak vejetaryen/vegan gıda olmadığı apaçık. Diğer yandan kimi vejetaryenler yapay eti, etik olarak vejetaryen yaşam biçimine uygun görüyor. 

Domuzlar üzerinde başlayan kök hücre çalışmaları hızla bir köfteye dönüştü. Dünyada her yıl 240 milyar kilo et tüketiliyor (http://www.theaustralian.com.au/news/health-science/test-tube-meat-sciences-next-leap/story-e6frg8y6-1111112859219). Yapay et ile bilim dünyası her ne kadar çevreci bir projenin altına imza atıyormuş gibi görünse de bu işe ağzı sulananlar da var. Bundan sonra neler olacağı sözde ekoloji kaygılarıyla kapitalist sistemde yerini korumaya çalışan sermayedarlara, girişimcilere, pazarlamacılara ve tüketici taleplerine bağlı. 

Konuyla ilgili diğer bağlantılar: 
http://www.nydailynews.com/life-style/eats/world-test-tube-burger-served-london-week-article-1.1411890
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1734630,00.html?imw=Y
http://www.yapayet.com


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder