Avrupa Birliği'nden Hayvan Testlerine Karşı Son Karar

Avrupa Birliği'nden Hayvan Testlerine Karşı Son Karar

Avrupa Birliği, kozmetiklerin hayvanlar üzerinde test edilmesine karşı beklenen pazar yasağını kabul etti. 

Avrupa Birliği tarafından kozmetik ürünlerde hayvan testlerinin kademeli olarak durdurulmasının son adımı dün atıldı. Böylelikle toksisite testleri dahil, kozmetik ürün ve içeriklerinin hayvanlar üzerinde test edilmesinin yanı sıra pazarda satışa sunulması da yasaklandı. Avrupa Birliği kararı açıklarken alternatif testler için son yıllarda önemli fonlar ayırdığını da duyurdu. 




Esasında Avrupa Birliği'nde bitmiş kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi 11 Eylül 2004'ten beri yasak. İçerik ve bileşenlerin test yasağı ise 11 Mart 2009'dan beri uygulanıyor. Ancak bu yasağa doz toksisitesi, üreme toksisitesi ve toksikokinetiği testleri dahil değildi. 11 Mart 2013'ten itibaren önceki yasakla ilgili hükümler yerini yeni kozmetik yönergesine bırakıyor (http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/animal-testing/index_en.htm). Kathy Guillermo'ya göre birçok kozmetik firması Avrupa pazarının dışında kalmayı göze alamayacağı için yeni yöntemlere yönelmek zorunda. (http://www.huffingtonpost.co.uk/kathy-guillermo/eu-ban-on-animal-tested-cosmetics_b_2851857.html?utm_hp_ref=uk)

Ancak Avrupa Birliği'nin yeni kararla ilgili soru-cevapları içeren Web sayfasında belirttiği hususlardan biri işkencesiz kozmetik ürün isteyen tüketicinin tedirginliğini azaltmıyor: Hayvan testlerinin yerine birçok alternatif uygulanıyor olsa da diğer yöntemlerle hayvanlar üzerinde yapılan testlerin tamamını değiştirmek mümkün değil. Şu halde ürünün Avrupa Birliği topraklarında üretilmesi veya satılıyor olması dışında dikkat edilmesi gereken başka hususlar ortaya çıkıyor. Örneğin, markaların başka hangi ülkelerde üretim yaptığı ve hangi ülkelerin pazarında yer aldığına dikkat etmek gerekecek. 

Yeni gelişmeler kuşkusuz Türkiye'deki kozmetik tüketimini de etkileyecek. Gelişmenin medyaya yansımasıyla hayvan hakları konusunda yeni bir farkındalığın tohumları da atılmış oldu. 


İlgili bağlantılar:
http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/files/pdf/animal_testing/s_ia_at_2013_en.pdf
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-188_en.htm

Türkiye'de kolaylıkla bulunan vejetaryen ve vegan ürünler:

http://veganturkiye.blogspot.com/2013/01/vegan-ve-vejetaryen-urunler-ve-markalar.html


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.




Yorum Gönder

0 Yorumlar