Kürk mü? Bu tasarımcı kullanmıyor!

Kürk mü? Bu tasarımcı kullanmıyor!


     Kürk giymek yakın tarihe ve bugüne "gösteriş için vahşete ortak olmak" olarak geçti bile. Kürk giymenin savunulacak hiçbir yanı kalmadı. Giysi endüstrisinin ve teknolojinin gelişmesi ile bugün kimse kürk giymezse üşümüyor.  "Kürk giymektense çıplak gezeriz." diyenler; kürkün modada yeri olmadığını tasarımcılara da kabul ettiriyor. 

    Diğer yandan hayvanlar hakları savunucularıyla birlikte ekolojistlerin de yoğun tepkilerine maruz kalan kürk endüstrisi, nesli tükenen hayvanlar yerine nesli tükenmeyen hayvanları katletmeye yöneliyor. Tavşanlar, kediler, köpekler... kürk endüstrisinin kafeslerinde tutuluyor. Türkiye medyasındaki bazı isimlerin "nesli tükenmeyen" hayvanların kürküyle kendini aklama çabası ise boşa çıkıyor. Üstelik hayvan ne kadar küçük olursa bir kürk kıyafet veya aksesuar için öldürülmesi gereken hayvan sayısı o kadar artıyor.

     Kürk; demodeliğin, sonradan görmeliğin, gösteriş merakı ve cahilliğin göstergesi olarak hayvanlardan çalınıyor. Ancak moda tasarımcılarından, hem tüketiciler hem de kendileri için kürk kullanmaktan vazgeçenler de oluyor. 

    İşte kürk kullanmayan dünyaca ünlü 7 moda tasarımcısını Ecorazzi şöyle sıralıyor: 

Calvin Klein

1968 yılında kurulan şirket 1994 yılın aktivistlerin Klein'a kürklerin nasıl elde edildiğine dair görüntüleri seyrettirmeleri üzerine ürünlerinde kürk kullanmaya son verdi.

Stella McCartney

Paul McCartney'in kızı, uzun yıllardır vejetaryen ve tasarımların ne kürk ne deri kullanıyor. McCartney bunun yanı sıra çevre dostu tasarımlar ortaya çıkarıyor.

Ralph Lauren 

2006'dan bu yana hem giysilerde hem de ev koleksiyonunda kürk kullanmıyor. 

Vivienne Westwood

Tarzıyla ilgi toplayan Westwood, 2007'de PETA ile görüşmesinin ardından kürk kullanmaya son verdi.

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger 2007'den bu yana kürk kullanmadığı gibi, parfümlerini de hayvanlar üzerinde test etmiyor. 

Betsey Johnson

Giysilerde ve aksesuarlarda gerçek kürk kullanmayan Johnson, gerçek kürk gibi görünen malzemeleri tercih ediyor. 

Charlotte Ronson

Genç moda tasarımcısı Ronson, 2008'de New York Fashion Week'te kürksüz tasarımlarla Humane Society of the US sponsorluğunda yer aldı. Ronson, tasarımlarında kürk kullanmıyor. (Kaynak: http://www.ecorazzi.com/2012/03/27/7-fur-free-fashion-designers/)

Kürk Kullanmayan Markalar 

CFFS, yani "Consumers for a Fur Free Society" ABD'de kurulan ve başka ülkelerdeki hayvan hakları savunucusu organizasyonlardan destek gören bir kuruluş. Amacı; tüketicileri kürk kullanmayan işletmelere yönlendirmek, hayvan hakları konusunda duyarlılık artırmak ve diğer yandan üreticileri kürk kullanmamaya teşvik etmek.


Aşağıda CFFS'nin resmi web sayfasından alıntılanan içlerinde Türkiye'de de satışı olan, ABD ve Kanadalı CFFS programını destekleyen, kürksüz ürün satışı yaptığını taahhüt eden markaları bulabilirsiniz:

Adolfo Dominguez

American Apparel

ASOS

Azalea Boutique

Brunotti

Claesen's

Dalia MacPhee

Dema

Donna Salyer’s Fabulous Furs


Yorum Gönder

0 Yorumlar