Paranız yoksa can kurtaramıyor musunuz?

Paranız yoksa can kurtaramıyor musunuz?
Bundan 1 hafta önce 3 ev arkadaşı bir kedi buluyor. Kedinin kalın bağırsağı dışarı çıkmış, kedi bitkin ve kir içinde. Derhal bağlı oldukları Kadıköy Belediyesi'nin geçici bakımevine götürüyorlar. Kedinin iç/dış parazit tedavisi yapılıyor, kediye serum veriliyor ve kedi operasyona alınıyor.




Buraya kadar her şey yolunda görünüyor. Ancak kedi kontrole götürüldüğünde bağırsakta ödem oluştuğu için dikişler erken alınıyor. Eve götürülen kedinin kalın bağırsağı aynı akşam tekrar dışarı çıkıyor. 

İstanbul gibi veteriner klinigi bol bir şehrin, veteriner kliniği en bol ilçelerinden birinde, Kadıköy'de asıl ilginçlikler bundan sonra başlıyor. Gecenin bir yarısı 24 saat açık kliniklerin listesi aranıyor. 

1. Kliniklerden önce Moda Pati'ye gidiliyor. Moda Pati'deki görevli gece yarısından sonra gidilen klinikte yaklaşık 1 buçuk saat boyunca ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor. Oldukça özenle kedinin enfeksiyon kapmaması için optimum şartları sağlamaya çalışıyor. Emeklerinin karşılığında hiçbir ücret istemiyor. Ancak operasyona alacak cerrahla görüştükten sonra 500 lira operasyon ücreti belirtiyor. Ve bu miktarın tek seferde ödenmemesi halinde operasyonun gerçekleşmeyeceğini söylüyor. Kediyi bulanlar bunu tek seferde karşılayamayacaklarını, kredi kartı kullanmadıklarını, gerekirse senet imzalayacaklarını söylüyorlar. Görevlinin eli kolu bağlı, bu talebi reddediyor.




2. Kedinin durumu kötü olduğu için diğer bir yakın klinik olan Friends Veteriner Kliniği aranıyor. Kısa ve net bir görüşmenin ardından operasyon ücreti tek seferde karşılanmazsa kedinin operasyona alınmayacağı söyleniyor. Umutlar azalıyor. 

3. Ardından tüm bu sürece tanık olmakla kalmayıp dahil olan Vegan Türkiye Twitter'dan bir takipçisi ile haberleşiyor. Sabaha karşı 4'te buluşuluyor ve Vetline Hayvan Hastanesi'ne gidiliyor. Yanımızda Twitter'dan bize yardım eden @onomatopeik olmasa orada da sorun yaşayacağız. Çünkü onomatopeik'in referansımız olması sebebiyle bazı avantajlarımız olduğu sonradan dile getiriliyor. Neticede Vetline Hayvan Hastanesi'nde kedi operasyona alınıyor ve hastanede müşahede altında tutuluyor. Ücretlendirmeyi 2 taksite bölebilecekleri söyleniyor. Ancak bunun teyidi için yeniden görüşme yapılması gerekiyor.

Veteriner hekimlik biz hayvan hakları savunucuları için en saygıdeğer mesleklerden biri. Verdikleri emeğin karşılığını almaları gerektiğini savunuyoruz. Ancak kimse masraftan kaçmazken, sadece taksitlendirme isterken - üstelik bunu yasal olarak güvenceye alabilecek birçok yol varken - bundan kaçan klinik sahipleri ve hekimlere karşı güvenimizi yitiriyoruz. 

Moda Pati'deki görevli bize nezaketle emek verirken operasyon ücretini taksitlendirmemeyi klinikte kimler istedi? Friends neden kedinin bağırsağı dışarıdayken bütün yolların önünü kapattı? İstanbul'da, Ankara'da veya diğer illerde bir can söz konusu olduğu halde sadece "peşin para"yı düşünen klinik sahipleri ve hekimler meslek etiğine uygun davrandıklarını düşünüyorlar mı? 

Bu yazı kesinlikle ticari itibar zedelemek amacıyla yazılmamıştır. Vegan Türkiye'nin Twitter hesabından yapılan rica üzerine düşünülerek ve kedinin sorumluluğunu alan yaşam hakkı savunucusu ile ortak karara varılarak süreci benzer tecrübeler edinmek zorunda kalabilecek insanlara aktarmak amacıyla yazılmıştır. Canı tehlikede bir kedinin hayatını ticari prensiplerle göz ardı eden kliniklerin afişe edilip edilmemesi ise ayrı bir mevzudur.

Kedinin Durumu

Kediyi ziyaret ettiğimizde kedinin operasyona bağlı olarak bir hayati tehlikesi bulunmadığı tarafımıza iletildi. Mama yiyor ve su içiyor. Dışarıya çıkan kalın bağırsağın yeniden dışarı çıkma riskine karşı kedi toplam 3 gün hastanede tutulmuş olacak. 

Artık 1 buçuk aylık dişi kediye yuva aranıyor.

Ölüm yasasına sessiz kalan veteriner klinikleri

Birçok veteriner kliniği, sokak hayvanlarını tedavi ettiren yaşam hakkı savunucuları ve merhametli insanlar ile çalışıyor. Bu klinik sahiplerinin ve çalışanlarının "tamamı" en azından işlerine duydukları saygı sebebiyle ölüm yasasına karşı yürüyüşlerde bizlerle olmalıydılar, bundan sonraki süreçte ölüm yasasına karşı desteklerini esirgememelerini diliyoruz. 



*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

60 Yorumlar